Articole

Alergarea Stăruitoare: luna Octombrie

Ultima nuntă de anul acesta Dumnezeu ne-a vorbit prin gura fraților despre hainele pe care trebuie să le îmbrăcam pentru a fi părtași la nunta Mielului – „in subțire, strălucitor și curat” (Apocalipsa 19, 8)
În urmă cu câteva zile iată că și pământul sa îmbrăcat în haine de sărbătoare pentru bucuria cea mult așteptată a Nașterii Domnului, haina alba reflectând lumina, încălzind brazdele. Sărbătoritul Însuși coboară an de an în chip nevăzut desfăcându-și haina de Creator,  haina slavei, atotputerii, atotștiinței și se îmbracă în haina umilă, de nu chiar apăsătoare și dureroasa a condiție umane. Și se smerește și se tot smerește – se face prunc, într-o familie săracă, se naște într-un grajd pentru animale, crește disprețuit și moare părăsit. Se îmbracă deci pană la capăt cu haina setei și foamei a plânsului a ispitelor cu haina bătăii, batjocorii și morții.
Și pentru ce? Pentru mine și pentru tine ca noi să ne dezbrăcam de haina putregaiului și-a neputinței și să ne îmbrăcam în haina „firii” dumnezeiești.
Ferice aceia care au lepădat deodată zdreanța cea rușinoasă a vechii firi și sunt mari oameni ai Lui Dumnezeu care s-au îmbrăcat în lumina dintr-un singur gând. Sunt printre ei și dragi ai noștri, părinți duhovnicești, părintele Iosif Trifa, fratele Train Dorz, fratele Arcadie Nistor și mulți alți.
Dar nu cădea nici tu suflete al meu și suflete de frate și de soț al aceleași chemări. Si pentru noi e nădejdea unui vesmânt minunat, deși e trist că n-am putut să lepădam toate zdrențele murdare deodată. Să mă lupt, să te lupți să ne facem „părtași firii dumnezeiești, după ce ați fugit de stricăciunea care este în lume prin pofte. De aceea, dați-vă și voi toate silințele ca să uniți cu credința voastră fapta; cu fapta, cunoștința; cu cunoștința, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de frați; cu dragostea de frați, iubirea de oameni.
Căci, dacă aveți din belșug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiți nici leneși, nici neroditori în ce privește deplina cunoștință a Domnului nostru Isus Hristos.” (2 Petru 1, 4-8)

Doamne Dumnezeule, Prunc umil și Părintele veșniciilor , miel blând și Dumnezeu tare fă-ne și pe noi să mai dăm jos încă una din zdrențele murdare ce ne atârnă greu și dă-ne și voința și înfăptuirea de a ne îmbrăca și anul acesta măcar cu încă una din hainele Tale minunate până vom ajunge la deplina unire cu Tine în hainele alese ale eternei Sărbătorii.

Articol realizat de: SIMONA STAN