S-a nascut la 3 martie 1888 si a plecat la Domnul la 12 februarie 1938 – a fost un preot ortodox roman – intemeietorul pamantesc al miscarii Oastea Domnului.
Viata
Preotul Iosif Trifa s-a nascut in familia lui Dumitru si Ana Trifa din satul Certege, jud. Turda, ca al patrulea din cei sase fii ai acestora. Dumitru Trifa si Ana Trifa, nascuta Bota, au venit in Certege din Scarisoara – de langa Albacul lui Horea.
Matricola botezatilor bisericii greco-orientale Certege indica, prin semnatura parohului Constantin Comisel, in tomul 1 la numarul 6/1888 ca pruncul Iosif a fost botezat in ziua de 6 martie 1888.
casa parinteasca de la certege 1Locurile natale, oamenii din preajma, atmosfera caminului parintesc vor avea un rol determinant in trasarea configuratiei caracterului copilului Iosif. Casa natala din culmea Borlestilor, din satul Certege, oferindu-i privelistea ampla a Apusenilor, cu orizontul strajuit de Biharia, Gaina, Vulcanul, il vor fi format a privi totdeauna in perspectiva, dincolo de evenimentele si starile prin care pasii vietii sale il vor purta mai tarziu. Un factor determinant in formarea sa spirituala va fi si dragostea plina de caldura a mamei, a unui caracter, la randul sau, deosebit de nobil. Dupa ani si ani, rememorand clipele binecuvantate, parintele va nota cu veneratie: „… inteleg ca mostenirea mamei e mai scumpa ca toate. Daca as fi pierdut-o, nimica s-ar fi ales de toata invatatura mea. invatatura mea a intrat in albia cea adevarata a credintei pe care mama mi-a croit-o. stiinta mi-a adancit-o. Mama, numai sapte ani am avut norocul sa graiesc acest nume scump. Parca o vad pe patul suferintei cu ochii ei, graiul stins ma chema si ma strangea la sanul ei de mama. Parca vad pe mama, pe tata… Mi-a dat o carte cu scoarte groase, veche… Era Psaltirea. N-am inteles darul ei, – azi il inteleg.”
Momentele evocate avusesera loc in data de 10 noiembrie 1895, cand mama parintelui isi dadea sufletul. Aflata in preajma marii sale plecari, mama ii lasa „cu gura de moarte” lui Iosif, fiul ei cel mai drag, o Psaltire batrana „pentru mantuirea ta si-a multora”. Neindoios, ne aflam in fata unui moment ce va marca decisiv evolutia viitoare a micutului Iosif, abia trecut de 7 anisori. Evenimentul va capata dimensiuni si semnificatii deosebite pentru viata preotului de mai tarziu. Batrana Psaltire apartinuse lui Nicoale Trifa, bunicul parintelui. Acesta facuse parte din garda lui Avram Iancu, la cartierul general al acestuia de la Campeni, si primise in dar aceasta Psaltire de la marele erou, cu dedicatia: „Mangaiere pentru durerile motilor”. La randul sau, craiul muntilor, Avram Iancu, o primise de la intaiul Mitropolit al romanilor din Ardeal, marele saguna.
dumitru trifa tatal parinteluiRamas vaduv cu sase copii, Dumitru Trifa, dupa trecerea timpului de doliu, destul de tanar fiind, se recasatoreste cu Ruxanda Toc din Vidra.
intre anii 1895 si 1899 urmeaza clasele primare la scoala din Certege. Urmatorii patru ani va invata la Brad, la gimnaziul infiintat de mitropolitul saguna inca din 1868. Certificatele de absolvire a anilor de gimnaziu ne prezinta un elev silitor la care calificativele de „bine” si „foarte bine” erau predominante.
Urmeaza alti patru ani la liceul romanesc „Samuil Vulcan” din Beius in perioada 1903-1907. Liceul din Beius era singurul institut din Ungaria recunoscut si in Austria de atunci ca echivalent cu institutele secundare de acolo, fiind la inceputul secolului XX una din cele mai bine aranjate scoli din Ungaria.
in acea perioada se dezbatea furtunos proiectul de lege initiat de Appony – ministrul Instructiei Publice – pentru maghiarizarea invatamantului, dezbatere ce luase caracterul unei adevarate lupte pentru supravietuirea scolilor romanesti. Iata ca in acesta lupta teribila, un tanar de optsprezece ani, elev al liceului romanesc din Beius, Iosif Trifa, va inscrie o pagina memorabila printr-o atitudine curajoasa reveland o alta necunoscuta latura a acestui tanar si frumos caracter. Este vorba de o scrisoare adresata de elevul Iosif Trifa din clasa a VII-a a gimnaziului din Beius (Belenyes) la 1 martie 1906 elevului Leon George (viitor subsecretar de stat la Ministerul de Industrie si Comert din Romania) din clasa a VII-a a Liceului National din Iasi: “…Strainii pana acolo au mers incat si din acest sarac institut au scos limba romaneasca. (…) Cat despre mine, afla ca sunt fiu de taran roman din tara si satul lui Iancu si Horea. tinutul in care m-am nascut e curat romanesc. Desi in scoala m-am intalnit cu o limba si o cultura straina, eu am ramas pe langa dulcea limba vorbita de mosii si stramosii mei, si pe cale particulara am studiat si studiez cu placere literatura noastra.(…)” – elev Iosif Trifa – Beius.
in toamna anului 1907, urmand dorinta mamei sale, se inscrie la Institutul Teologic „Andreian” de la Sibiu.
Mai multe pe oasteadomnului.info